Image Description

Какво е шистов газ?

 
…Много отдавна, след като динозаврите умират, те се разграждат, изгнилите дървета - също, като се превръщат в петрол и газ. Натрупванията се събират в скални резервоари /пясъчници/. Повечето видове пясъчници са разградени до състояние на прах. А тази "прах", напоена с вода, образува глина. Вкаменената глина - това са шистите. И те са почти навсякъде. Всеки пробив в тях винаги показва някакво количество газ на повърхността, въпреки че повечето са краткотрайни и с малки обеми.
 
След като знаем, че в България има шистов газ, логично е да искаме да го добиваме тук, вместо да го внасяме от Газпром. И ето, в един прекрасен ден, се появява американската фирма „Шеврон”, с представителството й в България – „Шеврон България Експлорейшън” ЕООД, регистрирана с уставен капитал … лева, предлага 30 милиона евро бонус, за да започне проучване и добив на шистов газ на територията на Варна, Добрич, Шумен, Разград, Силистра – обща площ 4 386 кв.км. и население над 800 000 души. Това е така наречената житница на България - Добруджа, където фирмата иска да разположи 28 160 сонди за добив на шистов газ. Но кой харчи толкова милиони, ако после не получи разрешение за добив за да върне вложеното стократно?
 
Кои са „Шеврон”?
В сайта им можем да прочетем:
„…Ние сме една от водещите в света енергийни компании, с дъщерни предприятия, които извършват бизнес в световен мащаб. Ангажирани сме в почти всеки аспект на енергийната индустрия: проучваме, произвеждаме и транспортираме суров петрол и природен газ; разпространяваме транспортни горива и смазочни материали, произвеждаме и продаваме нефтохимически продукти, с цел да осигурим решения за развитието на енергийните ресурси на бъдещето. Ние се грижим за околната среда и сме горди от начините, по които служителите ни работят, за да я запазят…”
 
И след всички тези похвали, какво ли казват другите за тях?
1. Фирма „Шеврон” е осъдена  в САЩ за укриване на данъци с общ размер 3.25 милиарда долара /от 1970г. до 2000г./, чрез схеми на надписване на продажните цени за всеки барел произведен петрол.
2. Фирма „Шеврон” безотговорно е замърсявала територията на Еквадор в продължение на 20 години /между 1972г. и 1992г./ и на 15 февруари 2011г. е осъдена да заплати 8.6 милиарда USD, заради замърсяването на територията и водите в Еквадор. Делото започва през 2003г.
3. Фирма „Шеврон” е изляла е над 68 милиарда литра токсична вода в Амазонските гори. 
4. Фирма „Шеврон” е освободила  над 11 милиона литра токсични отпадъци в Ричмънд, Калифорния, без да предупреди живущите в щата. В следствие на замърсяването, силно са се повишили респираторните заболявания и са нараснали раковите заболявания в района. 
5. Фирма „Шеврон” е осъдена в Ангола на 2 милиона USD за компенсация от нефтени разливи. 
6. Фирма „Шеврон” е осъдена в Калифорния да заплати 6 милиона USD глоба за нарушение на закона за чистия въздух и на 1 милион USD за екологични проекти.  
 
Как се проучва и добива шистовият газ?
Шистов газТози газ е затворен на голяма дълбочина в шистите (най-общо скали, състоящи се от малки шупли). Тъй като той не е под налягане, за проучването и добива му се използва т.нар. хидравличен удар - хидравлично разбиване или „фракинг”. Вертикална сонда пробива земята на дълбочина 3000-5400 метра, после навлиза в земните недра хоризонтално. В сондажа се вкарва коктейл от вода, пясък и над 650 химични съединения под много високо налягане, които действат като взрив, за да се разцепят скалите и да се освободи газът. Под налягане той излиза на повърхността смесен с водата, от която трябва да се отдели. Част от химичните съединения са множество тежки метали, азотни съединения, бензен, стронций-90, радий, алфа и бета радиоактивни компоненти. Всеки хидравличен удар замърсява повече от 70 милиона литра вода, като тя става токсична. Как и къде ще се съхранява такова огромно количество токсична вода на територията на страната ни? Говорим за 28 160 сонди, като всяка от тях прави по 18 хидравлични удара. Технологията на хидравличното разбиване е особено неподходяща за гъсто населени райони с множество подземни води, каквато е територията на България. Теренът, който е даден за проучване на „Шеврон”, се намира над най-големия водоносен хоризонт в страната, който се простира на 13 033 кв. км и осигурява водата на цяла Добруджа, Северното Черноморие и Лудогорието. Всичките сондажи минават през този хоризонт. Ако една единствена сонда даде дефект, водата ще бъде безвъзвратно замърсена. „Престъпление е да се разрешава прокарване на такива дълбоки сондажи, преминаващи през водоносни хоризонти с национално значение!”, се казва в становище на Коалиция срещу минните замърсявания.  Голяма част от водата, с която се сондира, се връща обратно и остава завинаги под земята. Никой не може да прогнозира дали тези отрови няма да достигнат до водния хоризонт. Добивът в САЩ е в рядко населени територии:  сонди има в щата Уайоминг – 2 човека на кв.км., Ню Мексико – 6-7 човека. Докато в България сме 79-80 души на кв.км.
 
Петролните компании в САЩ, където тази технология се използва масово твърдят, че тя е безопасна за природата и здравето на хората, но съмнения относно това се появяват още през 2005г. Тогава в САЩ влиза в сила нов енергиен закон, който изключва добива на нефт и газ от Закона за защита на питейната вода, както и от законите за чистота на въздуха и водите.  Опасенията се потвърждават от замърсявания в различни райони и към момента технологията на хидравличния удар е забранена в 16 щата и 65 града. 
 
На фестивала „Сънданс” през 2010 година един американски документален филм получава специалната награда на журито. Този филм никога не е бил прожектиран в български киносалон, но темата, която разглежда, година по-късно, се оказва от особено важно значение за България.
 
„Газланд” („Gasland”) на Джош Фокс е филм, който разследва проучването и добива на шистов газ в САЩ чрез технологията хидравлично разбиване. „Газланд” е филм, от който те побиват тръпки. Районите, в които се добива газът, са превърнати в лунни пейзажи, сред които се извисяват бетонни сонди и проблясват изкуствени езера с отровна вода. Тежки машини и огромни цистeрни сноват напред-назад. Хората, които живеят наблизо, боледуват. От чешмите тече вода с особен цвят и мирис, която не става за пиене, но се възпламенява, когато доближиш до нея запалена клечка кибрит. Апокалиптичната картина е следствие от замърсяването, до което е довел добивът на шистов газ в някои области на САЩ. Подобна картина ще изникне и в житницата на България, в сърцето на Добруджа.
В Европа Франция стана първата страна, забранила хидравличното разбиване, и наскоро анулира три разрешителни за проучване за шистов газ на територията си. „Няма други методи за добив на шистов газ, освен хидравличното разбиване” - заявява в интервю пред БНР Филип Жеже, експерт от френското министерство на екологията. Френският президент Никола Саркози заяви решението на правителството да не се експлоатират залежите на шистов газ във Франция чрез този метод. Англия спря сондажите, след като те причиниха земетресения в района. 
 
Нова мода в световната енергетика или поредния балон, който скоро ще се спука на борсите?
Примамка за инвеститорите са огромните ресурси, които предприемачите изтъкват. Кладенците на газ са основният инструмент за изчисляване цената на компанията. Освен това всеки бизнесмен предпочита да опише, че ще оползотвори целият ресурс от газ, намиращ се в земята. Ранните прогнози и обещания често се оказват недостижими. Ексон Мобил погълна контролният пакет акции на много средни и малки по големина компании. Тези операции продължават и до днес. Американските петролни  компании едва ли могат да се ръководят от хуманитарни съображения за запазване на жизнения стандарт на европейците или опазване на околната среда. Практиката е показала, че янките се интересуват единствено и само от печалбата. Малка наглед подробност е тази, че технологията за хоризонтално сондиране с хидравличен удар като съоръжения и специалисти  ще трябва да  бъде доставяна само от САЩ. Компании като Шеврон и Ексон са изпуснали масовия старт на акулите за добив на шистов газ и сега гледат да наваксат. Те искат да включат в играта и други страни като България, партнирайки с фирмите-пионери в хоризонталното сондиране и хидроударите .
 
Отвсякъде мирише на печалби, на много пари. На този фон 30 милиона евро, платени предварително за разрешението за проучване, които министър Трайчо Трайков с гордост прехвърли в бюджета, силно напомнят на мънистата, които на времето колонизаторите са раздавали на негрите и аборигените, за да им приберат в замяна златните накити и скъпоценни камъни.
 
И нещо, което не трябва да бъде "замитано под килима":
Компанията Шеврон пет пари не дава за нашата околна среда в Лудогорието и Добруджа, които все още са житницата на България. В България екологията, а не рентабилността, трябва да е решаваща за такъв рисков проект. Да сте чули от къде ще се вземе водата за хидравличните удари и къде ще се изхвърля замърсената отработена  в сондажите вода? Кой ще плаща рекултивирането на земеделските земи след 6-7 години, когато секне притокът на шистов газ, а компаниите, реализирали по няколко десетки милиарда печалби, са се преместили в други страни? Тук те ще отговарят по закон до нивото на уставния капитал, с който е регистрирано дъщерното българско дружество. И ще отговорят нещо подобно на това, което са казали за щетите в Еквадор: "Ще платим тези щети, когато Ада замръзне". Коментарът тук е излишен.
 
Технологиите за шистов газ не дават гаранции на една малка страна, че могат да унищожат безнаказано природата и традиционните продукти като зърно и зеленчуци, с които българският народ се е изхранвал от векове. До 30% ефект върху цената на топлоенергията, отчитан от специализирана комисия, не е приемлива алтернатива. Въпросът, който всеки, запознат с проблема задава е:
„Готови ли сме да унищожим земята, на която се е заселил Аспарух, за да помогнем (както вече направихме в Афганистан, Ирак и Либия) на американците да отслабят позициите на „Газпром” в Европа с добив на шистов газ?”
 
В противен случай да не се сърдим на съседите, които имат приказка за нас:
„Да му имам акъла на българина, който му идва  след това!”
 
 
Автор: Слави Иванов
zonabg.com
shalegas-bg.eu

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed tincidunt, erat in malesuada aliquam, est erat faucibus purus, eget viverra nulla sem vitae neque. Quisque id sodales libero. In nec enim nisi, in ultricies quam. Sed lacinia feugiat velit, cursus molestie lectus.

Mauris tempus erat laoreet turpis lobortis, eu tincidunt erat fermentum. Aliquam non tincidunt urna. Integer tincidunt nec nisl vitae ullamcorper. Proin sed ultrices erat. Praesent varius ultrices massa at faucibus. Aenean dignissim, orci sed faucibus pharetra, dui mi dignissim tortor, sit amet condimentum mi ligula sit amet augue. Pellentesque vitae eros eget enim mollis placerat.

Mauris tempus erat laoreet turpis lobortis, eu tincidunt erat fermentum.

Aliquam non tincidunt urna. Integer tincidunt nec nisl vitae ullamcorper. Proin sed ultrices erat. Praesent varius ultrices massa at faucibus. Aenean dignissim, orci sed faucibus pharetra, dui mi dignissim tortor, sit amet condimentum mi ligula sit amet augue. Pellentesque vitae eros eget enim mollis placerat.

Pellentesque sodales augue eget ultricies ultricies. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur sagittis ultrices condimentum.

Pellentesque ullamcorper libero in enim pellentesque lobortis. Praesent ut dui ac metus iaculis scelerisque at eget metus.

Image Description

Jane Smith

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis diam erat. Duis velit lectus, posuere a blandit sit amet, tempor at lorem. Donec ultricies, lorem sed ultrices interdum, leo metus luctus sem, vel vulputate diam ipsum sed lorem.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *